Kjøp en seilbåt med fagfolk og få god avkastning på investeringen

13 July 2021

Investeringsguide til kjøp av seilbåt for nybegynnere

Kjøp av seilbåt

Har du vurdert å kjøpe en seilbåt? Hvor stor investering kan et slikt båtkjøp være? Hvilke forretningsmessige fordeler kan du oppnå? Er det på tide å kjøpe en ny seilbåt? Eller bør du kanskje heller satse på å kjøpe en brukt båt? Spørsmålene og bekymringene er mange når man er nybegynner, og det er ikke mer enn rett og rimelig at man gjør grundig research før man gjør et så stort kjøp. Du må undersøke, samle informasjon, analysere, trekke konklusjoner og ta beslutninger. Siden vi har lang erfaring og kunnskap om båtbransjen, hadde vi lyst til å gå profesjonelt til verks, og derfor har vi satt sammen en enkel investeringsguide for kjøp av seilbåt. Én eller flere.

Uansett om det dreier seg om en engangsforeteelse eller en langsiktig strategisk båtinvesteringsplan, bør denne guiden gi svar på de grunnleggende spørsmålene. Vi håper at du som vurderer å investere i en skjønnhet som flyter på verdenshavene, vil finne investeringsguiden vår nyttig i planleggingen av et eventuelt kjøp. Uansett om du bor i Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Kiruna eller Linköping, har du samme mulighet og rettferdige vilkår for å kjøpe seilbåt i utlandet.

Vi har tenkt på alt det viktigste og står klare til å svare på alle spørsmål du måtte ha når tiden er inne for å kjøpe din første seilbåt. Benytt anledningen til å ta kontakt med oss, så hjelper vi deg med å ta en mer informert kjøpsbeslutning!

Seilbåt som et aktivum

Å kjøpe en seilbåt kan bety mange ting og kan gjøres Kjøp en seilbåt av mange grunner.

av mange grunner. Å investere i en båt som et aktivum kan imidlertid være mer spesifikt. Når du setter et båtkjøp i perspektivet av en investering, har du spesifisert betydningen og årsaken til kjøpsbeslutningen. Det naturlige er at man ønsker å gjøre en god handel, en handel som er gunstig og gir god avkastning. Når du ønsker å kjøpe en seilbåt for utleie, har du sikret deg en årlig avkastning i form av leieinntekter. Som en bonus kan du også ta med deg de du er glad i på en herlig og avslappende opplevelse og nyte de beste seilturene som båten kan tilby. For en bonus!

Köpt segelbpt.jpeg

"Du får en god avkastning hvert år etter en fast eller variabel modell, og vi hjelper selvfølgelig til med finansiering hvis du ønsker det."

-Einar Halldin, grunnlegger av More Sailing

Samarbeid med båtutleiefirmaer

Å kjøpe og leie seilbåt er lønnsomt, men også ressurskrevende. Derfor er det bra for deg som investor at det finnes båtutleiefirmaer som alltid er på utkikk etter flere båter til flåten sin. Du kan inngå partnerskap med dem, der du eier båten, seiler den og får inntekter fra den via partneren din.

Du eier båten og lar partneren din ta seg av den når du ikke bruker den. Dette gjør båteierskapet både enkelt og økonomisk smart for deg. Prinsippet er vinn-vinn, du eier båten og partneren din tar seg av all administrasjon, service og utleie av båten. Inntekter og utgifter deles deretter basert på forretningsvilkår og programmer som du og partneren din blir enige om.

Profesjonell hjelp når du skal kjøpe seilbåt

Hvis du er ny i seilbåtbransjen og føler deg usikker i rollen som båtkjøper, siden det er en mer avansert og kompleks kjøpsprosess, spesielt hvis kjøpet skjer i utlandet, kan du alltid avtale med partneren din at du skal få hjelp og profesjonell assistanse gjennom hele kjøpsprosessen.

Du bør tenke på at partneren din bør ha veletablerte forretningsforbindelser med de store verftene for å sikre at du får mest mulig igjen for investeringen. Siden dere forhandler i fellesskap, har dere en bedre forhandlingsposisjon enn om dere skulle forhandlet på egne vegne. Forutsetningene for å forhandle om kjøp av en seilbåt bør imidlertid inneholde informasjon om følgende:

  • Investeringsbudsjettet ditt
  • Tidspunkt for tilbakebetaling
  • Inntektsmål
  • Krav til båtens spesifikasjoner
  • Beste kvalitet
  • Gunstig pris
  • Videresalgsverdi
  • Etterspørsel på chartermarkedet
  • Tilbud på båtmarkedet
  • Seilingsuker

"Enten betaler du 100 % og får god avkastning hvert år, eller så betaler du 55 % av båten, og resten finansieres av leieinntektene."

-Niklas Engstrand, båtselger hos More Sailing

köpa.png

Eierform

Når du kjøper seilbåt, er det greit å vite at du kan eie seilbåten helt eller delvis, direkte eller indirekte. Du bør imidlertid være oppmerksom på merkelige pantsettelses- eller deponeringsavtaler, samt "forward-salg" der du faktisk ikke er eier før mange år senere. Sørg i stedet for at du virkelig eier båten fra starten av. Båten må eies gjennom et selskap når den leies ut. Som kjøper bør du kunne dra nytte av en forbrukergaranti og ha tilgang til gunstig finansiering som en forhandler kan tilby. Når selgeren er en privatperson, gjelder ikke forbrukerkjøpsloven, men kun avtaleloven, noe som ikke gir den samme sikkerheten ved kjøp og utleie av seilbåten.

Juridiske krav ved kjøp av seilbåt

Når du skal kjøpe seilbåt i utlandet, gjelder det ulike regler i forskjellige land, men det finnes et rammeverk som du som båtkjøper bør forholde deg til. Jo mer inngående kunnskap du har, jo mer kontroll har du over båten og kjøpet. Sørg for at du har oppdatert dokumentasjon som forteller deg når alle reparasjoner og annen service er utført på seilbåten. På slutten av hver sesong, når leieinntektene utbetales, bør du få en oversikt over alt som har med båten å gjøre. Du bør også ta hensyn til skatter, sikkerhetsforskrifter og landspesifikke regler.

Finansiering

Den største utfordringen ved kjøp av seilbåt kan være finansieringen. I dag finnes det aktører som har spesialisert seg på båtfinansiering, hovedsakelig gjennom banker som har inngående kunnskap om emnet og tilbyr konkurransedyktige renter. Du kan ta kontakt med Einar Halldin hos More Sailing angående mer spesifikke detaljer og finansieringsalternativer, men han kan også gå gjennom de ulike delene av sjekklisten med deg eller sammen med deg, helt gratis. Velkommen til å booke et gratis møte med oss i More Sailing!

Sjekklisten for første kjøp av seilbåt i utlandet for alle som er nye i båtbransjen, kan oppsummeres som følger:

  • Eierform
  • Juridiske krav
  • Finansiering
  • Charteradministrasjonsprogram
  • Omkostninger
  • Inntekter

Charter Management Program

Vilkårene for utleie av seilbåten din fastsettes og styres av Charter Management Programme, som omfatter forpliktelser og rettigheter innenfor båtutleievirksomheten. De to vanligste charter management-modellene i bransjen er den faste garantimodellen og den resultatbaserte modellen. Garantimodellen tilbys vanligvis på et begrenset antall båter og med spesifikke krav, mens den resultatbaserte modellen gjerne er mer fleksibel.

Felleskostnader

Driftskostnadene kan variere avhengig av båtmodell og selvfølgelig av kontraktsvilkårene som er avtalt mellom de involverte partene. Noen av de vanligste faste kostnadene er skatter og avgifter, drivstoff, personell, rengjøring, forbruksmateriell osv. Som førstegangskjøper og fremtidig båteier bør du ta hensyn til alle potensielle kostnader for å få et rimelig grunnlag for investeringskalkylen. Du vil vite hvor store inntekter kjøpet av seilbåten må generere for at investeringen skal gå i null og gi avkastning.

Inntekter

Som vi nevnte i avsnittet om charter management-programmer, kan du vanligvis velge mellom en garantert eller resultatbasert inntektsmodell. Inntektene er sannsynligvis den viktigste grunnen til at du bestemmer deg for å kjøpe en yacht.

Den garanterte inntekten er vanligvis basert på en prosentandel av båtens pris. Denne inntekten er vanligvis nettobeløpet du mottar, og det er ingen ekstra kostnader forbundet med eierskapet, noe som betyr at du ikke er ansvarlig for båtens utgifter. Inntekten utbetales vanligvis månedlig for å matche eventuelle leiebetalinger for båten.

Den resultatbaserte inntekten er vanligvis basert på en fordeling av båtens ukentlige leieinntekter. Inntektene deles vanligvis inn i tre kategorier:

  • Meglerprovisjon
  • Basisprovisjon for charter
  • Eierens andel

Prosentsatsene varierer, men eierens andel ligger på 60-70 %, i henhold til bransjestandarder. Meglerprovisjonen er den delen som tilfaller selskapet som har sluttkunden, vanligvis et reisebyrå eller en turoperatør et eller annet sted i verden. Charterbasiskommisjonen er avgiften som charterselskapene krever. Enkelt forklart kan fordelingen forklares som en 35/65-fordeling, som er et vanlig begrep i bransjen.

"Båten kjøpes og eies i et selskap som du eier. Båten er momsfri i selskapet."

- Niklas Engstrand, båtselger hos More Sailing.

köpa bpt.jpeg

Fordeler og ulemper ved å kjøpe en ny eller brukt seilbåt

Hvis du har et begrenset budsjett for å kunne kjøpe en ny seilbåt, vurderer du sannsynligvis å kjøpe en brukt seilbåt i stedet. Dette er en svært vanlig situasjon som en båtkjøper kan befinne seg i, og vi har derfor listet opp fordelene og ulempene ved å kjøpe en ny eller brukt seilbåt. Gå gjennom tabellen nedenfor og les om hvilke fordeler og ulemper du kan forvente av hver enkelt båttype. Bruk informasjonen som en del av beslutningsprosessen din, da egenskapene vi har listet opp i tabellen vil hjelpe deg med å finne ut hva som er de viktigste båtegenskapene du må se på og undersøke når du skal kjøpe seilbåt.

Ny seilbåt

Fordeler

  • Nyeste design
  • Bedre funksjonalitet
  • Skreddersydde løsninger
  • Pålitelig totalpris
  • Minimalt vedlikehold av systemet

Ulemper

  • Høyere pris
  • Lengre leveringstid
  • Større verditap

Brukt seilbåt

Fordeler

  • Mer båt for pengene (hvis utstyret nylig er oppdatert)
  • Testet og tilpasset båt
  • God båt til en rimelig pris

Ulemper

  • Mindre båt for pengene (hvis gamle systemer må skiftes ut)
  • Dårligere utvalg
  • Det er større sannsynlighet for at uforutsette kostnader oppstår

Neste trinn ved kjøp av seilbåt

Vi anbefaler at du bruker eksterne informasjonskilder for å finne relevante fakta som kan hjelpe deg med å svare på spørsmål som har dukket opp mens du har lest investeringsguiden vår om kjøp av seilbåt for nybegynnere. Du bør gjøre ordentlig research og ha et solid grunnlag til rådighet når du tar beslutningen om å kjøpe en seilbåt. Benytt anledningen til å ta kontakt med oss for en kort samtale eller et møte, så hjelper vi deg med å få avtalen i havn!