Kroatias gastronomiguide

15 May 2016

Nå som vi har fortalt deg om noen ganske fine steder i Kroatia, synes vi det er på tide å fortelle deg litt om hva du kan spise der. Det berømte uttrykket som sier at du er hva du spiser, tvinger oss til å gjøre vårt beste for å samle alt vi vet om kroatisk gastronomi og all den matkunnskapen vi har, slik at du kan få det lille ekstra du trenger for å få en flott ferieopplevelse.

Vi har laget noen høydepunkter for deg slik at du ikke går glipp av denne deilige delen av Kroatia. Etter at landet har vært under ulike kulturelle påvirkninger i mange hundre år, gir det maten en deilig og morsom vri i smaken.

En åpenbar og uunngåelig innflytelse er selvsagt den italienske. Dette aspektet av det kroatiske kjøkkenet er det mest gjennomgripende i landet. Siden det eneste som skiller Kroatia og Italia er Adriaterhavets overflate, er ikke innflytelsen så sjokkerende. Den mest innflytelsesrike perioden var da den dalmatiske regionen i Kroatia ble kontrollert av republikken Venezia, en periode som varte i nesten 400 år.

Når du besøker Kroatia, er det vanskelig å finne en restaurant som ikke har minst én rett av italiensk opprinnelse på menyen. Det er derfor helt normalt at du finner retter som pizza, ulike spagettiretter og risottoretter. De mest kjente risottorettene er blekksprutrisotto, kalverisotto og rekerisotto med hvitvin og hvitløk. Hvis du er så heldig å snuble over en restaurant som er dyktig til å lage ekte tradisjonsretter, vil du raskt innse at det er den beste risottoen du noensinne har smakt.

De vanligste krydderne langs Kroatias kyst og på øyene er den vanlige middelhavskrydderblandingen. Men det er ett krydder som skiller seg ut, og det er olivenolje og oliven som dominerer mange retter i Kroatia. Når du tar en tur rundt på øyene, legger du raskt merke til de store gårdene med oliventrær. Olivenoljen som produseres, er noe av det beste du kan få tak i. Den er en godbit i seg selv, men når den kombineres med riktig mat, eksploderer den i smak.

På samme måte som man har produsert olivenolje i en evighet i Kroatia, har man også produsert salt, og derfor vil du garantert legge merke til at kroatisk mat er veldig salt og aromatisk i smaken. Hvis du har mulighet til å prøve ekte kroatisk olivenolje, må du ikke hoppe over den - den er kjempegod.

Og selvsagt kan vi ikke hoppe over fisk og sjømat. "Sjømat" er en svært viktig del av den kroatiske kulinariske verdenen, spesielt langs kysten. Du finner fersk sjømat overalt, fra østersbarer til fiskerestauranter. Favorittrettene er ulike grillede fiskesorter som tunfiskbiff og gullparade, blekksprut, blekksprutssalat, blåskjell og annen sjømat. Ansjos er noe man spiser til lunsj med brød og en skvett olivenolje til.

Delikatessen som får deg til å smile hver gang du tenker på den, er Pag-ost. Før hvert måltid serveres det vanligvis en tallerken med brød, røkt skinke og ost i Kroatia. Blant alle de kroatiske ostene er Pag-osten, fra den lille øya Pag nær Zadar, den mest ettertraktede og berømte. Definisjonen av denne delikatessen er at det er en hard saueost som lages på Pag, men denne definisjonen er ikke i nærheten av å fange essensen av delikatessen.

Osten er unik takket være øyas rykte som et senter for saltproduksjon. De kraftige vindene som blåser der, sprer øyas saltstøv på alt, inkludert vegetasjonen. Dette er grunnen til at den eneste originale Pag-osten kan komme fra sauer som bor på øya, og det er også grunnen til at osten er så veldig, veldig god.

En kjøttrett som er svært kjent i Kroatia, er "Pashticada", som er den hellige gral i dalmatisk-kroatisk matlaging. I Dalmatia tilberedes dette storfekjøttet med en helt spesiell saus. Retten kalles ofte Dalmatinska pašticada, dalmatisk gryterett eller bare kjøttgryte. Tilberedningen tar lang tid, og som oftest serveres den med gnocchi. Hvis du befinner deg i Split, kan du besøke restauranten FIFE, som lager fantastisk god pashtcada til en veldig billig penge.

Når det gjelder vin, må du ikke gå glipp av å smake på kroatiske vinsorter! I innlandet er de mest kjente vinsortene Chardonnay, hvit og grå Pinot, Shkrlet og Grashevina. I Istria finner du Merlot, Mushkat og Vrbnicka Zlahtina. I Dalmatia finner man fantastiske vinsorter som Babic og Plavina i Primosten, Merlot i Drnis, Debit/Poship og Grk på Korcula, hvit Vugava og rød Plavac på Vis, Stina på Brac og sist men ikke minst vår favoritt Plavac og Bogdanusa på øya Hvar. Den berømte dessertvinen heter Proshek.

En ting vi ikke kan unnlate å nevne, er kroatenes kaffekultur. Man innser raskt at de fleste kaffebarer er overfylte av mennesker, og det er veldig lett å falle inn i den rytmen som kalles "FJAKA". Fjaka er når du sitter i solen og drikker kaffen din og spiser deilige kroatiske desserter som fritule, rozata og andre kaker, etter mottoet "every little thing's gonna be alright". Kaffen som serveres på de fleste kaffebarer er espressokaffe med eller uten melk.

Hvis du vil ha en uvanlig opplevelse, kan du prøve "Dinner in the Sky" i Split!

Octopus-salad-and-anchovies.jpg.webp
Risotto.jpg.webp
Pasticada.jpg.webp
Pag-cheese.jpg.webp
Oysters.jpg.webp
Traditional-Croatian-dish.jpg.webp